Marknadsföring är ofta en stor utgift under uppstarten av ett nytt företag. Budgeten är tightare än någonsin, samtidigt som marknadsföringen är viktigare än någonsin. Här ger vi några tips på marknadsföring som är billig och passande för dig som ska starta företag.

Vad är billig marknadsföring?

Att marknadsföra dig till en låg kostnad är bara en aspekt av billig marknadsföring. Marknadsföring som känns dyr att producera, kan ändå vara billig i förhållande till hur många du når och hur träffsäkert marknadsföringen når rätt målgrupp.

I den här artikeln ska du koncentrera oss på marknadsföring som kan köpas in eller produceras relativt billigt, men ändå nå målgruppen effektivt om det används på rätt sätt.

Använd sociala medier på rätt sätt

Möjligheterna för att synas på sociala medier är enorma, samtidigt som insatsen inte behöver kosta något mer än din tid. Men du måste använda sociala medier rätt.

Arbetet börjar redan i valet av socialt media. Det är väldigt få som är på Facebook för att göra affärer. Där fungerar roliga eller smarta inlägg bättre. På Instagram är bilderna i fokus och det lämpar sig därför bra för produktbilder eller bilder bakom kulisserna. Arbetar du B2B, kanske affärsnätverket LinkedIn är ett bättre val för dig.

Sociala medier, kom ihåg:

 • Välj socialt media med omsorg och lär dig vad som är populärt i just det mediet.
 • Publicera innehåll som din målgrupp är intresserad av, kanske helt orelaterat till din verksamhet.
 • Var social: Gilla/kommentera andras inlägg, svara på kommentarer du får.
 • Använd populära hashtags för att nå fler (särskilt på Instagram och Twitter)
 • Starta tävlingar, ett bra sätt att locka till dig nya följare

Sökmotoroptimering – vägen till köpsugna kunder

Nästan alla börjar sin köpresa genom att söka på en sökmotor. Därför har synlighet på Google och andra sökmotorer blivit en av de avgörande delarna för att driva försäljning online.

Sökmotoroptimering handlar om att skapa en webbplats svarar på de sökfraser som din målgrupp söker efter. Det här är svåra saker som kräver lite bakgrundskunskap, så vi rekommenderar dig att du tar en kurs eller läser på noggrant innan du sätter igång.

Sökmotoroptimering, kom ihåg:

 • Lär dig grunderna ordentligt innan du sätter igång.
 • Ta reda på vilka sökfraser din målgrupp söker på.
 • Skriv texter om de sökfraser din målgrupp letar efter.
 • Skriv en lockande sidtitel (meta title) som innehåller sökfrasen.
 • Skriv en lockande beskrivning (meta description) av sidan.

Jobba med din PR

Skriv pressreleaser och försök nå ut till nyhetsbyråer med information om ditt företag som kan vara intressant för dem att publicera.

Vad är unikt med din verksamhet? Har du en story som folk vill läsa? Att publiceras i tidningar, på nyhetssajter och andra webbplatser i en positiv ton är något som ger ditt företag mer trovärdighet.

PR, kom ihåg:

 • Fokusera på att bygga trovärdighet.
 • Hitta en annorlunda story om ditt företag, som kan bli en läsvärt artikel.
 • Vänta inte på att media ska kontakta dig – kontakta dem med din story.
 • Hitta nischade tidningar, sajter och bloggare inom ditt verksamhetsområde.
 • Även mindre, lokala kanaler kan vara väldigt bra att synas i.

Ge målgruppen vad de vill ha

I slutändan handlar träffsäkerhet i marknadsföring mycket om att ha ett budskap som träffar kunden i hjärtat. Men hur vet du vad din målgrupp är intresserad av? Målgruppsundersökningar kan vara ett bra redskap i början. Se också till att du redan nu skaffar bra statistikverktyg för att få rättvisande information så fort företaget har varit igång ett tag.

Statistikverktyget Google Analytics är gratis och ger dig statistik om webbplatsens besökare. Ett bra affärssystem samlar också in statistik om dig och dina kunder, t.ex. vilka tjänster kunden köpt tidigare och vilka tjänster du tjänar mest pengar på.

Läs mer om vårt affärssystem

SUPPORT »