Varför är det så smart att arbeta med B2B-försäljning för tjänster inom hälsa och friskvård? Vi berättar om fördelarna och ger tips på hur du gör för att skapa lönsamma friskvårdsavtal med ett företag.

Business to business-försäljning – att sälja till företag – är kanske inte den huvudsakliga sysslan för dig som driver ett spa eller jobbar med hälsa och friskvård på annat sätt. Men du har säkert funderat på det här med att skriva avtal med ett företag för att vara deras friskvårdspartner för exempelvis massage, kiropraktik och träning.

Ett företagsavtal kan ge dig en säker inkomst varje månad, något som givetvis är extra värdefullt för dig som är småföretagare. Du vet att du kommer ha en viss inkomst varje månad, vilket känns tryggt. Många upplever det som smidigt att ha kunder som vet hur det brukar funka. Dessa kunderna är ofta nöjdare eftersom de vet hur du brukar jobba. Antagligen tar du också betalt via en samlad faktura istället för en massa korttransaktioner, vilket ger dig mer tid över till lönsammare  och roligare saker istället.

Överlag ger alltså företagsavtal, liksom alla trogna kunder, en trygghet och högre marginaler. Men hur håvar du hem ett bra B2B-avtal?

Så säljer du till företag: Baskunskaperna

B2B-försäljning fungerar lite annorlunda än försäljning B2C. Känslorna spelar fortfarande roll, men intygande förklaringar kring varför företaget ska välja just dig spelar en större roll.

Fördelar i fokus

Du är proffs på din verksamhet och vet fördelarna med att din kund ska införa någon typ av friskvård på jobbet. Presentera praktiska fördelar på ett tydligt sätt för företaget. Att hänvisa till forskning och egna exempel stärka ditt budskap är ofta effektivt.

Presentera givetvis också fördelarna med att välja just ditt företag för detta. Vilka fördelar har du jämfört med dina konkurrenter? Kanske är du ett lokalt alternativ som kan erbjuda akuttider för personalens friskvård, har gedigna utbildningar eller en speciellt nisch som gör dig unik. Du vet dina USP:ar – använd dem.

Flera personer beslutar

Det kan vara värt att tänka på att större företag ofta har flera personer inblandade i ett beslut. Få tag på en av de personer som tar beslut på bolaget – kanske är det effektivare att få tag på någon som påverkar VD:n än VD:n själv, även om det är VD:n tar det slutgiltiga beslutet.

Kom ihåg att även när du och företaget har ett påskrivet avtal, slutar inte din försäljning. Genom att hela tiden arbeta för att visa att du uppfyller dina löften och ge det lilla extra, gör du dig oumbärlig för företaget. Sånt sprider sig: Snart har du andra företag som knackar på dörren för att skriva avtal med dig!

Utmaningar med att jobba med hälsa B2B

Att sälja dina friskvårdstjänster till företag är givetvis inte lösningen på alla problem. Att utföra behandlingar på plats på ett företag kan skapa lite logistiska och strukturella problem, till exempel med bokning av behandlingar, utrustning, lokal, personalplanering och mycket annat. Som tur är, finns det tekniska hjälpmedel som hjälper dig med det mesta av dessa problem idag. Undersök marknaden och hitta ett system som kan hjälpa dig med alla dina problem.

Läs hur vårt affärssystem kan hjälpa dig

SUPPORT »